به نام خدا
عناصر خبری
رکن اصلی در تنظیم خبر " عناصر خبری " هستند. بدون شناخت از عناصر خبری، تنظیم یک خبر با مشکل رو به رو خواهد شد.
در نظر بگیرید اگر یک خبرنگار بدون شناخت کافی از عناصر خبری، دست به تنظیم یک خبر بزند، قطعا آن خبر برای مخاطبان ابهام خواهد داشت چرا که در ساده ترین صورت ممکن نتوانسته است قالب خبر را بر اساس اهمیت عناصر خبری تنظیم کند.
در یک تعریف دیگر می توان گفت: عناصر خبری شکل دهند به یک خبر هستند. هر اندازه عناصر ما درست چینش شده و کامل تر باشند خبر نوشته شده زیباتر، جذاب تر و کاربردی تر خواهد بود.
در ا دبیات خبر نویسی ارزش های خبری به 5 "W " و 1 "H" و در زبان فارسی به 6 " چه " معروف هستند.
کِه کُجا کِی چِه چِرا چِگونه
که : مختصراً بگویم یعنی: " چه کسی" یا " چه چیزی" در پیدایش رویداد دخالت داشته اند.
کجا: محل رویداد است.
کِی: زمان رویداد که به تازگی خبر ما بسیارمربوط می شود و اهمیت ویژه ای دارد.
چِه: ماهیت و فعلیت یک رویداد است و اگر در ابتدای خبر قرار گیرد بر جذابیت آن می افزاید.
چرا: علت و دلیل یا انگیزه به وجود آمدن یک رویداد را بیان می کند.
چگونه: نحوه و چگونگی و طریقه وقوع یک رویداد را روایت می کند.
وقتی یک خبرنگار بر اساس ارزش های خبری یک رویداد را انتخاب می کند و بر اساس بهترین چیدمان از عناصر خبری ، جذاب ترین خبر را تهیه و منعکس می کند در اینجاست که یک مسئله مهم خود را نشان می دهد چیزی که از آن به عنوان " شم خبرنگار" یاد می شود.
هر چه شم یک خبرنگار، در استفاده و کاربرد عناصر خبری بیشتر باشد در واقع می تواند، خبر را به بهترین صورت ممکن تهیه و بعد منعکس کند.
حالا باید بدانیم که همواره بین ارزش های خبری و عناصر خبری رابطه ای عمیق وجود دارد.
ارزش های خبری به خبرنگار می آموزد که چگونه از میان رویدادها و اتفاق های اطراف خود، یکی را انتخاب کند و بعد از انتخاب حالا نوبت عناصر خبری است تا پا به میدان گذاشته به عنوان ارکان خبر آن را شکل داده و کامل کنند.
حتما تا حال متوجه شده اید که بین ارزش های خبری هفت گانه، و عناصر پنج گانه خبری ارتباط مستقیمی وجود دارد! برای مثال ارزش خبری " شهرت" به طور مستقیم با عنصر خبری " چه کسی" در ارتباط است.
ارزش خبری " مجاورت" در تنظیم یک خبر ارتباط مستقیم با عنصر " کجا " دارد .
و ارزش خبری " تازگی " در تنظیم خبر پاسخ گو به سؤال " چه وقت" است
با ترکیب ارزش های خبری " شهرت"، "برخورد"، دربرگیری" می توان مهم ترین خبر را در رسانه به وجود آورد و بعد از آن ترکیب "شهرت"، عجایب و استثناء" و " دربرگیری" در ربته دوم قرار دار به این مهم ها در اصطلاح " عنصر جذاب" می گویند.
یک خبرنگار حرفه ای به خوبی میداند که که " شهرت " به تنهایی نمی تواند، خبر مهمی را به وجود بیاورد و به همان اندازه می داند که " عنصر جذاب" را اگر به درستی انتخاب و ایجاد نکند، برگ برنده ای برای خبرش نخواهد داشت.
عنصر جذاب عبارت است از : عنصر مهمی که خبرنگاران به تشخیص خود از میان عناصر خبری انتخاب می کنند و در آغاز خبر، می آورند ، یادمان باشد که عنصر جذاب از ترکیب درست عناصر خبری به وجود می اید که در بالا رتبه بندی آن را گفتیم.
ادامه دارد.
پ.ن: برای دیدن جلسات اول و دوم اینجا کلیک کنید.