جنگ امروز، جنگی سخت علیه خانواده/ خانواده در خط مقدم جبهه مقاومت
منیره غلامی توکلی
خانواده، مفهومی به قدمت تاریخ زندگی بشر بر کره خاکی، خانواده هویت یک فرد در دنیای واقعی، خانواده کانون اولیه تشکیل جامعه و بالاخره خانواده اصل همدلی و همزبانی است.
جامعه شناسان برای مفهوم "خانواده" تعریف یکسانی ارائه دادهاند که این خود یکی از ویژگیهای برجسته این کانون کوچک اما پُر کار و کاربردی است. عدم اختلاف سلیقه و اختلاف نظر در تعریف بنیان خانواده آن را از سایر ابعاد زندگی بشر متمایز کرده است.
تغییر در ساختار و تشکل خانواده
در جمع بندی کلی تعریف خانواده و کارکردهای آن میتوان گفت: « خانواده کوچکترین و در عین حال مهمتربن واحد اجتماعی است که باعث تولید نسل و تکثیر انسانها و نگهداری و تربیت آنها میشود، ثبات جامعه وابسته به ثبات و استحکام آن است و ارتباطات سالم و مناسب در جامعه بر اساس مناسبات متعادل و متوازن در خانواده به وجود می آید.»
نخستین تصویری که بعد از شنیدن کلمه "خانواده" در اذهان شکل میگیرد مردی در نقش شوهر – پدر و زنی در نقش همسر – مادر و کودکانی در نقش فرزندان آن دو است، تصویری که در چند دهه گذشته کاملتر بوده و پدربزرگ و مادربزرگ را نیز شامل میشده است.
به نظر می رسد که امروزه تحولات ودگرگونی های پی در پی سیاستهای اقتصادی، فرهنگی واجتماعی کشورهای صنعتی و فراصنعتی که دراغلب موارد با هدف ونیت های سوداگرانه وتجاری و یکسان سازی بی سابقه الگوهای فرهنگی به کشورهای جهان سوم نفوذ می کنند اثرات عمیقی بر جو فرهنگی جامعه وفرهنگ خانواده ها گذاشته است که کم شدن وسعت خانواده یکی از این آسیبهایی است که به صورت خاموش در جامعه ما خود را نمایانی میسازد.
کارکردهای خانواده در جامعه ایرانی - سلامای
برای تصویر مشخص از خانواده ( مرد – زن – فرزندان) کارکردهای مختلفی در نظر گرفته شده است که هر چه خروجی و عملکرد یک خانواده به این کارکردها نزدیکتر باشد آن خانواده سالم و هر چه کارکردها و خروجیها دورتر یا در مسیر خلاف آن چه ترسیم شده باشد، آن خانواده را بیمار و متزلزل مینامند.
کارکردهای خانواده بر اساس نوع فرهنگ و ایدئولوژی افراد یک جامعه با یکدگیر متفاوت است و در کشور ما بر اساس فرهنگ دینی کارکرد خانواده شامل:
- ارضاء و اقناع سائقه جنسی به صورت مشروع و براساس ضوابط مورد تأیید.
- تولید نسل و ابقای آن از طریق تولید مثل.
- پرورش نسل و مراقبت از آن به خاطر حفظش از خطرات گوناگون.
- صمیمیت و نزدیکی شدید با اعضا و همرنگی و همدلی و تعاون و تعاضد.
- تکمیل و تکامل و ایجاد زمینه امن و آسایش در یکدیگر به گونه ای که امکان عبادت خدا و موجبات رشد از هر حیث فراهم گرد.
جامعه منحط، تشکلی از خانواده های متزلزل و منحط
از آنجایی که خانواده، اتاق فکر اندامهای مخلتف فرهنگی، اجتماعی، سیاسی، اقتصادی و مذهبی یک جامعه است، در نوک پیکان حملات مختلف نیروهای مهاجم برای از بین بردن ثبات یک جامعه قرار دارد، چرا که بدون شک خانواده به عنوان یک نماد یا نشان اجتماعی، برآیند یا انعکاسی از کل جامعه است از این رو برای به انحطاط کشاندن یک جامعه باید خانواده آن را منحط کرد و در یک رابطه مستقیم در یک جامعه منحط، خانوادهها خود به خود منحط خواهد بود.
خانواده این ویژگی را دارد که مطابق با تحولات امروزی ارتباط، مناسبات و ابعاد خود را متحول کرده و تشکل و ساختار دیگری پیدا کند این ویژگی مانند تیغ دو لبهای است که هم برای این کانون ارزشمند مفید هم میتواند مضر باشد.
تیر خلاص بر خانواده با تغییر در سبک زندگی
امروز تهاجم فرهنگی یا جنگ نرم، کانون خانواده را از ابعاد مختلفی مورد هجمه قرار داده است به طوری که در یک معنای کلی " سبک زندگی" افراد جامعه که بایدها و نبایدهایی بر پایه ارزشهای ملی – مذهبی بنا نهاده شده است مورد خدشه قرار گرفته است.
رسانهها به عنوان بازوان قدرتمند دشمنان یک نظام با رویکردی مخرب و صدالبته کارشناسی شده و تأثیرگذار در پی انحطاط و متزلزل کردن این بنیان الهی هستند.
( "سروه بی خانی" از مدرسه علمیه حضرت فاطمه(س) شهرستان سقز معتقد است که « سست شدن بنیان خانواده» از مهمترین تبعات حضور بدون کنترل و حتی با کنترل ماهواره بر خانواده است. ورود ماهواره به خانه را می توان به منزله ورود یک فرد نامحرم ولاابالی دانست که 1. دوست ناباب برای فرزندان است، 2.درصد د اختلاف افکنی بین زنها وشوهرهاست،3. به ناموس افراد چشم طمع دارد، 4. دین افراد را می گیرد،5. مرزها و حریمهای خانواده را میشکند،6.به آسانی حقیقتهای سیاسی و اجتماعی را وارونه جلوه میدهد، 7. دزد وقت افراد است و اگر بتواند حتماً سـرک هــم به کیف پول افراد خواهد زد، 8. مجاز شمردن خیانت زن به شوهر و زشتی زدایی از روابط قبل از ازدواج، 9.حتی حاملگی بدون روابط قانونی،10 اهانت به والدین وبی توجهی به آنها، .10 نفوذ جادو و طلسم در زندگی روزمره بازیگران ... همه و همه باعث شده فیلمها و سریالهای ماهواره به طور هدفمند عفت و اخلاق اجتماعی را نشانهگیری کنند.
پیامدهای شوم سست شدن بنیان خانواده
در این صورت است که متأسفانه با افزایش آمار طلاق در بین زوجهای جوان رو به رو هستیم و در آخرین آمارها از پایین آمدن سن بیوه شدن زنان در 16 سالگی خبر میدهند. از طرف دیگر با افزایش رو به رشد طلاق غیررسمی یا طلاق عاطفی بر درصد دوستیها و مراودات و حتی خیانتهای زن و شوهر نسبت به هم افزوده شده است به طوری که بنابر گفته (پروانه صفایی مقدم، روانشناس و کارشناس مسائل خانواده، آمار و شواهد نشاندهنده سیر صعودی پروندههایی است که به دلیل خیانت در زنان شوهردار به سوی دادگاهها و مراکز مشاوره ارجاع داده میشوند، که این نشان میدهد نظام خانواده بیش از دهههای گذشته در حال تزلزل یا فروپاشی است.)
وقتی این حقیقت تلخ جامعه امروزی را با آمارها و ارقام ارائه شده از سوی مسئولین در پایین آمدن نرخ ازدواج و بالا رفتن نرخ طلاق حتی در روستاها مقایسه میکنیم متوجه میشویم که به راستی امروز جنگ ( جنگ علیه خانواده) است، جنگی که در آن مغلوب شدن یعنی از دست رفتن تمام آنچه از هویت داریم و با آن ایرانی شناخته میشویم.
زمانی کانون خانواده به بدترین شکل ممکن میلرزد و فرومیپاشد که " ازدواجهای سفید" که رسماً نوعی روسپیگری پنهان در قالب خانوادهای کذایی و دروغین است چنان رواج مییابد که زنگ خطر از سوی روانشناسان و جامعهشناسان به صدا در آمده و از آن به عنوان یک " بحران یا سونامی" یاد میکنند، شرکای جنسی که خالی هر گونه مسئولیتپذیری در خانهای که از پای بست ویران است! زیر یک سقف تا زمانی که دلشان از هم زده نشود!! زندگی میکنند.
در این گونه زندگیها زن و مرد به عنوان شریک جنسی و همخانه بدون اینکه آرام جان یکدیگر باشند زندگی سراسر وهم و خیال را پشت سر میگذارند، زندگی که در آن خانوادده مفهوم نمییابد.
ارزش خانواده بر پایه های مودت و دوستی است / حلقه گم شده خانواده های کاذب امروزی
بنابر گفته خانم "دکتر فاطمه صدرطباطبایی"« ارزش خانواده پیش از هر چیز بر پایه مودّت و دوستى بین اعضاى آن استوار است; اعضایى که انجام حقوق متقابل, آنان را در کنار یکدیگر نگاه داشته است و اگر این جریان بر اساس دوستى و تفاهم و برکنار از منیّتها ادامه یابد به کمال انسانى مورد انتظار خواهد انجامید. از نگاه قرآن؛ خانواده, مدرسهی محبت و دوستى است; در آیه 21 سوره مبارکه روم آمده است: (و من آیاته أن خلق لکم من أنفسکم أزواجاً لتسکنوا الیها و جعل بینکم مودّة و رحمة إنّ فى ذلک لآیات لقوم یتفکّرون)
یکی دیگر از چیزهایی که به رویارویی با خانواده قد علم کرده است مسئله فمنیسم است، فمنیسمی که زنان را به بهانه آزادی و برابری با مردان رویاروی خانواده قرار میدهد. در بخشی از اعلامیه فمنیسم، نوامبر سال 1971 آمده است « پایان دادن به سنت ازدواج، شرط ضرور برای آزادی زنان است، از این رو لازم است که زنان را ترغیب کنیم تا شوهران خود را ترک کنند»
قلب خانواده از فمنیسم جریحدار است
فمنیسم این جنبش شکست خورده بعد از دهها هنوز رمقی برای کوبیدن طبل علیه خانواده دارد و زخمهای سختی بر پیکره وارده میکند، زخمهایی که با عنوان " برابری حقوق زن و مرد، زن را از یک عنصر زاینده، تربیت کننده، هدایت کننده به عنصری قاتل جنین، هدایت شده به سوی خدمتگزاری و کارگری با حقوق و دستمزد کم و یکی دیگر از چیزهایی که به رویارویی با خانواده قد علم کرده است مسئله فمنیسم است سوق میدهد.
متأسفانه مسئولین حوزه زنان و خانواده کشور با نگاهی از ملاحظهکاری با مسئله بزرگ فمنیسم برخورد کرده و هر از گاهی با رو کردن یکی از قوانین آن جان تازهای بر رخنهگری این تفکر میزنند.!
خانواده در جبهه مقاومت!
باید گفت خانواده گر چه از شدت حملههایی که به آن میشود، زخمی و لرزان است، سرسختانه به بقای خود ادامه می دهد. علت این امر نیز مخدوش بودن مواضع نظری و عملی دشمنان آن است اما فقط بقای خانواده با این وضعیت، برای حفظ جامعهای زنده و پویا کافی نیست، کسانی که برای دفاع از کیان خانواده اهمیت قائل هستند باید دشمنان را به خوبی بشناسند و با شور و شوق از ارزشهای مستحکم خانواده حمایت کنند، نمیتوان بدون شناخت دقیق از یک مسئله آن را حل کرد.
انتهای پیام / ت