گذری بر زندگی نهمین امام شیعیان حضرت جوادالائمه علیه السلام
تحریریه تولید طنین یاس
امام نهم شیعیان حضرت جواد (ع) در سال 195هجری در مدینه ولادت یافت. نام مبارکشان” محمد” معروف به “جواد” و “تقی” و ” رضی” و “متقی” هستند که لقب تقی در نزد دوستداران و شیعیان آن حضرت از همه معروف تر است .
خیزران برترین بانوی عصر خود
مادر امام جواد (ع) خیزران نام دارد که به نام های دیگری چون: ریحانه، سبیکه و ... نیز خوانده می شدند . علامه مجلسی می نویسد: مادر امام جواد (ع)، ام ولدی بود که او را سبیکه می گفتند و بعضی خیزران، و سکینه نیز گفته اند.این بانو در عصر خود از برترین بانوان بود. پیامبر اکرم (ص) در مورد این بانوی با فضیلت و قهرمان پرور و فرزندش امام جواد (ع) چین فرمود: بِاَبِی اِبنُ خِیَرَ?ِ الاِماءِ النوِبِی?ِ الطیبَ?. یعنی: پدرم به فدای پسر برترین کنیزان که از اهالی توبه و پاک سرشت است. خیزران از اهالی نوبه (یکی از نقاط آفریقا، نزدیک مصر) از طایفه ماریه قبطیه بود. ماریه قبطیه همان بانوی با کمالی است که نجاشی پادشاه حبشه او را به پیامبر اسلام (ص) اهدا نمود و پیامبر (ص) از او دارای فرزندی به نام ابراهیم گردید که در دوران کودکی از دنیا رفت.
حضرت موسی بن جعفر (ع) به یزید سلیط فرمود: اگر او (خیزران) را دیدی سلام مرا به او برسان.
البته تقدیر الهی چنین بوده که درخت تنومند اسلام که با ظهور پیامبر اکرم (ص) در حجاز پا می گرفت، می بایست ریشه های آن به دیگر نقاط عالم نفوذ کند و شاخه های آن بر سر همه جامعه بشریت سایه رحمت بگستراند؛ و با عنایت به همین راز است که مادران برخی از امامان شیعه از مناطقی غیر از حجاز بوده اند. از جمله می توان به مادر امام سجاد (ع) (شهربانو دختر یزدگرد، پادشاه ایرانی)، مادر امام هفتم (ع)، مادر امام هشتم، و مادر حضرت مهدی (عج) اشاره کرد. سرانجام خیزران (س) به سرای آخرت شتافت، و در مورد تاریخ ولادت و وفات وی خبری بدست نیامد. بنابر پاره ای از روایات، پیکر مطهر این بانو در مدینه به خاک سپرده شد.
هشت سال در محضر پدر
امام محمد تقی (ع ) تا هشت سال از محضر پدر بزرگوارشان امام رضا (ع) کسب فیض کردند و هنگام وفات پدر 8 ساله بودند. پس از شهادت جانگداز حضرت رضا علیه السلام در اواخر ماه صفر سال 203 ه مقام امامت به فرزند ارجمندش حضرت جوادالأئمه (ع) انتقال یافت. مأمون خلیفه عباسی که همچون سایر خلفای بنی عباس از پیشرفت معنوی و نفوذ باطنی امامان معصوم و گسترش فضایل آنها در بین مردم هراس داشت، سعی کرد ابن الرضا را تحت مراقبت خاص خویش قرار دهد. ” از اینجا بود که مأمون نخستین کاری که کرد، دختر خویش ام الفضل را به ازدواج حضرت امام جواد (ع) درآورد، تا مراقبی دایمی و از درون خانه، بر امام گمارده باشد. رنجهای دایمی که امام جواد (ع) از ناحیه این مأمور خانگی برده است، در تاریخ معروف است “.
حضرت جواد (ع ) در دورهای که فرقههای مختلف اسلامی و غیر اسلامی در میدان رشد و نمو یافته بودند و دانشمندان بزرگی در این دوران، زندگی میکردند و علوم و فنون سایر ملتها پیشرفت نموده و کتابهای زیادی به زبان عربی ترجمه و در دسترس قرار گرفته بود، با کمی سن وارد بحثهای علمی گردید و با سرمایه خدایی امامت که از سرچشمه ولایت مطلقه و الهام ربانی مایه گرفته بود، احکام اسلامی را مانند پدران و اجداد بزرگوارش گسترش داد و به تعلیم و ارشاد پرداخت و به مسائل بسیاری پاسخ گفت.
ادامه مطلب...